Anayasa Mahkemesi evlilikte kadının kendi soyadını almasını engelleyen kanunu iptal etti 

Anayasa Mahkemesi kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesini engelleyen Türk Medeni Kanun’un 187. maddesinde yer alan: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.” hükmünü Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı 28 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımladı.

AYM, İstanbul 8. Aile Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesi için Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülerek yapılan iptal başvurusunu Anayasa’nın 2., 10., 17., 20., 90. ve 153. maddelerine aykırı bularak kabul etti. Karar oy çokluğuyla alındı. 

AYM, söz konusu maddenin Anayasa’nın “Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” diyen 10. maddesine aykırı buldu. 

Kural Anayasa’nın 10. maddesine aykırı bulunarak iptal edildiğinden Anayasa’nın 2., 17., 20., 90. ve 153. maddeleri yönünden ayrıca incelenmedi. 

Mevcut durumda kadının kocasının soyadını kullanmak istemesi, aksi halde çocuğun soyadının ne olacağı, nasıl seçileceği gibi konularda boşluk oluştuğundan bu konuda meclis tarafından düzenleme yapılması bekleniyor.

Karar metninin tamamı:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230428-9.pdf

Hakkında hukuk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir